Verhalen van Leen

Mijn fiets…

Enige jaren lang was ik lid van het Algemeen Bestuur van de vakcentrale CNV. Dat betekende iedere 14 dagen op maandag een reis naar Utrecht om te vergaderen. Meestal liep de reis redelijk snel, maar een enkele keer kwamen er kinken in de kabel.
Het volgende overkwam mij: Ik reed bij Utrecht over de Galecopperbrug. Het verkeer was 3 rijen dik, ik reed op de middenbaan. Het was heel druk, snelheid van iedereen was ongeveer 50 km. Voor mij reed een auto, die duidelijk richting vakantie ging: volgepakt en achterop 2 fietsen. Opeens vielen de fietsen van die auto. Voor mij geen remmen aan en reed erover heen. Het was duidelijk te horen dat ik onder de auto schade had. Langzaam begonnen alle lampjes op het dashboard aan te gaan. Voorzichtig kon ik de vluchtstrook op manoevreren. Het hele verkeer kwam tot stilstand, want die fietsen moesten van de rijbaan af. Een chauffeur pakte die fietsen op en legde ze bij mijn auto. De auto voor mij ontdekte dat ze wat verloren waren en ging ook op de vluchtstrook, stopte en een man en vrouw stapten uit en holden in mijn richting. Ondertussen was ik ook uitgestapt, belde politie en ANWB. De man en vrouw kwamen bij mij aan. Je verwacht excuses e.d. Maar het enige wat er gebeurde, was dat de dame schreeuwde: ‘o, mijn fiets’….. !!! Vertwijfeld begon ze de verfrommelde fietsen te inspecteren. Verbijsterd keek ik toe.. Geen excuus, geen vraag: ben je gewond of zoiets.. De politie kwam. Formulieren werden ingevuld en uitgewisseld. Bij het overhandigen probeerde ik het echtpaar uit de tent te lokken door te zeggen; ‘fijn dat ik niets heb en dat er alleen maar materiële schade is’. Geen enkele reactie. De ANWB kwam, mijn auto werd op een oplegger getakeld om naar mijn garage te brengen. Ik ben toen vertwijfeld bij de ANWB ingestapt. Wat mij bij is gebleven, dat het hele gebeuren bizar is: geen enkele empathie, alleen aandacht voor hun eigen materiële zaken.
Een andere keer was ik op weg naar het CNV, toen al het verkeer al ter hoogte van Gouda tot stilstand kwam. Radio aangezet: wat is er aan de hand? Er bleek al een 10 km file te staan richting Woerden, alles stond muurvast, want de politie had de hele snelweg afgezet. Waarom? Twee automobilisten waren tijdens het rijden zo geïrriteerd geraakt, dat ze vanuit de rijdende auto’s op elkaar geschoten hadden… ! Letterlijk wel hele korte lontjes, maar levensgevaarlijk gedrag, ook voor anderen.
Deze bizarre voorbeelden kwamen in mij boven, doordat niet lang geleden op zondagmorgen een bijbeltekst werd voorgelezen over goed gedrag; daar hoort o.a. geduld bij, maar ook goedheid, zelfbeheersing, compassie. En dat zijn wel hele totaal andere zaken als de twee bovengenoemde situaties. Ik zit nog steeds regelmatig op de weg voor vergaderingen, ik houd dan maar mijn handen aan het stuur, ik houd ook die bijbeltekst in gedachten, want ik zie wel eens zodanig hufterig gedrag, dat je bloed gaat koken… Gelukkig heb ik geen pistool in de auto, en kom ik niet in de verleiding…