Verhalen van Leen

South Park

South Park is een merkwaardige tekenserie. Het is heel kritisch en gooit beslist alle heilige USA huisjes omver.
Er was niet lang geleden een aflevering, waarin bleek, dat alles hier op aarde een door aliens in elkaar gezette ‘reality TV show’ was. De mensenrassen en grote diersoorten waren van hun oorspronkelijke planeten geplukt en bij elkaar gezet op aarde. En daarna liepen constant de camera’s en werd permanent uitgezonden naar kijkers in het hele heelal wat we ervan terecht brachten. Al onze bloody-wars (met mensen en dieren) zijn niets anders dan top-entertainment. Maar ja, stel dat de heelal-kijkcijfers dalen en de uitzending moet stoppen, tsja, dan moet de set schoongeveegd worden en is dat de vernietiging van de aarde. Niks schepper, God, ID of zo, we zijn het resultaat van de meest platvoerse sit-com. Met andere woorden niets hier heeft dus betekenis! En dan is het beste maar om het beste eruit te halen, dus ‘carpe diem’, ‘in vino veritas’ en ‘survival of the fittest’. En is dan wellicht niet het hoogste goed het bereiken van absolute macht puur voor eigen gewin en genot? Dus onderdrukking en exploitatie van anderen ( dieren, eco) zijn dan goede manieren en middelen.
Hier moet je even een pauze maken en denken.
Maar handelen niet velen conform deze aflevering van South Park en maken velen niet onze steden, wijken, werelddelen, naties tot deze vreselijke versie van South Park? Is South Park nu een spiegel of realiteit?
Of zijn er andere waarden? Wat is de meerwaarde om te weigeren aan de South Park sit com mee te spelen?
En als we weigeren, wat gaan de machtige economische instellingen (als flitskapitalisten, hedgefondsen en de andere schurken van de ‘vrije marktwerking’) besluiten? Gaan ze ons nog meer destabiliseren? Staat er ergens niet geschreven, hoedt u voor diegenen die zo mooi praten? Wel ze houden ons de 3xP voor: people, planet, profit. Maar pas op, dat zijn ‘cover ups’. Want laten we eerlijk zijn, het gaat hun toch maar om één singulariteit: PROFIT.
Want hun echte agenda is:

  • people moet je peopelen(= manipuleren)
  • planet moet je exploiteren
  • profit moet je maximaliseren

En deze 3xP zijn de 3 hoofdregels uit de laws of acquisition, die het volk de Ferengi aanhangt in Startrek.
Eerlijk gezegd, denk ik wel eens, als ik de handel en wandel zie van zovelen die graaien uit de ruif, zitten we niet in die Ferengi wereld? Zijn we niet die vleesgeworden aflevering van South Park?
Zeker in deze 40 dagen tijd van soberheid om eens te overdenken en mij af te vragen hoe e.e.a. rijmt met de evangelische oproep tot rentmeesterschap, consuminderen e.d.