Verhalen van Leen

Via Ramadan naar Kerst

Afgelopen augustus was Ramadan. Voor de moslimgemeenschappen in Rotterdam een mooie periode. Een tijd van meditatie, een tijd van gemeenschapszin, een tijd om met buitenstaanders een maaltijd te vieren (Iftars). Zelf was ik bij Iftars van Islam & Dialoog, Spior, maar ook gewoon bij een jong gezin thuis. En in zo’n situatie zie je pas echt wat één en ander betekent. Dit Turkse stel was een jaar gehuwd, zenuwachtig want ze kregen (voor het eerst?) hollands bezoek. Het is voor mijn vrouwe Ria en mij het topbezoek geweest. En ik zou willen zeggen tegen onze kerkleden: ga dat volgend jaar ook doen. Dit zijn mooie en gezegende contacten.
Op de Iftar van het Spior sprak ook burgemeester Aboutaleb. Dat was absoluut klasse. Naast veel zeer behartigenswaardigs zei hij ook: eigenlijk zouden de christenen met kerst hun moslim stadgenoten voor een kerstmaaltijd moeten uitnodigen. Volledig mee eens. Ria (mijn vrouwe) en ik gaan daarvoor een kerstdag inruimen en zullen een aantal moslimstadsgenoten hiervoor gaan uitnodigen. Wie gaat dit nog meer doen? Maar denk ook eens aan je moslimstraatgenoten, buren e.d. Mijn kerk (Pelgrimsvaderskerk) doet altijd in december een Diner d’Eglise en daar hebben wij soms ook een aantal moslims en moslima’s. Wellicht dat andere kerken ook zoiets kunnen doen. Laten we juist op onze feestdagen bruggen slaan.
En is daarvoor de geboorte van Jezus Christus (die ook duidelijk vermeld wordt in de Qu’ran) niet een uitstekende gelegenheid? Ik ben benieuwd naar je reacties, hoe jouw kerst met buren, moslims, etc is geweest.