Verhalen van Leen

Ahoy – mijn herinneringen

Vanaf 1974 organiseerden wij vrijwel jaarlijks een event in Ahoy. Slotconcert toernee  van New Hope, of van the Continental Singers of reli-pop concerten met Barry McGuire.

Maar de meest bijzondere was de enige gospel-rock night ooit gehouden in Nederland.

Het was 1984/1985 en dat was de periode van de rock-nights in Ahoy. Wij meenden niet achter te moeten blijven met een fantastische gospel-rock night: 17 mei 1985. Deniece Williams kwam met complete bandbezetting uit California en de beste gospel-rock gezelschappen uit Europa deden mee. Het beloofde dus een heel spektakel te worden en is dat ook geweest. Alle lof voor de medewerking van het management van Ahoy. Daar ons event low risk was, konden heel veel zaken gedaan worden door vrijwilligers, die aanvullende training kregen, en op de nacht zelve werd het event mogelijk gemaakt door zo’n 120 vrijwilligers in samenwerking met het management van Ahoy en onze eigen professionals. Fantastisch hoe dat ging.

Maar vanaf de dag dat deze gospelrock-night werd gelanceerd, begon de tegenwerking: christelijk pers vond rockmuziek maar van de duivel… Een belangrijk christelijk programmablad weigerde advertenties… Een omroep trok onder druk van bezorgde ouders de toezegging terug om de boel op te nemen en uit te zenden… De meest merkwaardige uitspraak kwam van een religieus leider, die zei, dat het Gods bedoeling was, dat zijn kinderen ’s nachts sliepen, dus vanaf zijn kansel werd gezegd dat het niet de bedoeling was om naar dit event te gaan… We hebben regelmatig bijzonder hard moeten lachen om dit soort merkwaardige uitspraken, maar al met al werden toch heel wat jongeren afgeschrikt. Dus kwam op die nacht niet de benodigde 8.000 jongeren, maar 2500. Een enorme schadepost. Dus overleg met de schuldeisers. Mijn compliment nog steeds voor het management van Ahoy: tuurlijk, we kennen jullie, die betaling mag wat langer duren. Wat een vertrouwen! Alle artiesten zagen af van een honorarium. De eigen achterban vond het evenwel een te gekke actie en binnen 6 maanden was het tekort van 104.000 gulden weggewerkt. En tot vandaag aan toe tref ik nog wel eens een bezoeker van die nacht, die zegt, dat dit een van zijn beste herinneringen was, want muziek en die echte Ahoy sfeer: dat had hem diep geraakt… Ahoy leiding, daarom na al die jaren: nog steeds bedankt voor jarenlange goede samenwerking voor spetterende shows.